Forkert pleje

Læder har brug for at få tilført anti-oxidanter. Produkter, der ikke indeholder disse, er i bedste fald ikke gavnlige for læderet. I værste fald kan det ødelægge læderet. I nedenstående punkter er nogle kendte problematikker, som man absolut bør undgå.

  1. Hvis man anvender for meget fedt i den regelmæssige pleje kan det forekomme at den overskydende fedt enten slår ud i skjolder (på ren anilin og nubuck) eller resulterer i krakelering af finishens overflade (lædertyper med overfladefinish). Det ser ud som slid, men skyldes i virkeligheden, at overskydende fedt lægger sig mellem finishlaget og selve læderet, så vedhæftningen forringes og finishen falder af i små flager. Man bør vide at stort set alt fedtstof gør læder blødt, men de forkerte produkter forkorter læderets levetid og de rigtige forlænger det.
  2. Brug af forkerte plejemidler kan i stedet for at konservere læderet være med til direkte at nedbryde det. Der kendes eksempler hvor forbrugerne har anvendt letfordærvelige stoffer, uden antioxidanter, som f.eks. svinefedt eller mælk, hvilket jo vil accelerere forrådnelsen af læderet. Midler uden de rigtige antioxidanter er skadelige for læder, i forskelligt omfang afhængigt af produktets sammensætning. Brun sæbe eller andre alkaliske vaskemidler med en PH-værdi for langt væk fra hudens ideelle værdi på 6,8 bør undgås. Brun sæbe anvendt til lædermøbler, er lige så godt, som at vaske bil med saltsyre. PH-værdien for læder ligger typisk mellem 3,5 og 5 og skal derfor for plejemidler ligge mellem 4 og 6. Endelig må man ikke anvende skrappe kemikalier eller rengøringsmidler som Ajax, klorin, eller sulfo, og man bør så vidt muligt også undgå rensebenzin, terpentin og sprit. Tommelfingerreglen er, at man ikke bør anvende et middel, som man ikke også ville bruge på sin egen hud.
  3. For hyppig pleje slider på møblet.
  4. Læderet må ikke gennemvædes og ikke stilles til tørre i direkte sollys, da man på den måde faktisk bringer læderet i ”kog” og beskadiger læderet derved. Man kan godt gennemvæde læder med EFFEKTIV Skind Vask eller EFFEKTIV Care & Clean, men der er ingen grund til at forsøge at væde møbellæder mere end nødvendigt, da fugten vil fortsætte ind i polstringen. Ligeledes bør man tænke på, at jo mere fugtigt læder er, jo mindre styrke har det. Så man skal altså ikke anstrenge sig for at gnubbe gennemvådt læder ekstra meget. Gør man det, vil læderet ”forlænges” og ikke passe på møblet længere (se punkt 6). Læder tåler ikke sollys. Vådt læder nedbrydes meget hurtigere af sollys end tørt læder.
  5. Hvis man bruger vaskemidler (ten sider) ved rengøring, bør man ikke anvende skrappere midler end uldvaskemiddel og vasketemperaturer over 30 C.
  6. Man må aldrig gnide hårdt på læderets overflade. Pletter skal nænsomt duppes.

Nu forstår du, hvorfor man ikke skal bruge rene neutrale naturprodukter, som sæbespåner, ”naturbalsam”, margarine og mælk etc., men kun produkter der indeholder de rigtige anti-oxidanter. Produkter der er fremstillet og markedsført af folk/firmaer, der ved hvad de har med at gøre.
Brug derfor EFFEKT Læderbalsam og EFFEKTIV Skind Vask eller EFFEKTIV Care & Clean .